DA LI SRBIJI PRETE POPLAVE I OBILNE PADAVINE? U Beogradu već palo 50 litara kiše, na jugoistoku zemlje BUJICE
Kiša u Srbiji, Foto: Zorana Jevtić, Beta Lana Slivar Dominic, Printscreen

nevreme širom srbije

DA LI SRBIJI PRETE POPLAVE I OBILNE PADAVINE? U Beogradu već palo 50 litara kiše, na jugoistoku zemlje BUJICE

Srbija je na udaru visinskog ciklona koji je već doneo velike količine padavina

Objavljeno:

U poslednja 24 sata Srbiju su zahvatile obilnije padavine. Četvrtak posle podneo doneo je širom Srbije obilnije pljuskove sa grmljavinom, ali i grmljavinske nepogode i oluje sa gradom. Inače, Srbija je danas pod uticajem visinskog ciklona, koji se svojim centrom premešta preko Srbije od zapada prema istoku i već 24 data donosi obilnije padavine.

U delovima Srbije, ali i u Beogradu kiša pada već 24 sata, povremeno jakog intenziteta sa obilnim pljuskovima. Širom zemlje u poslednja 24 sata palo je preko 30 litara, lokalno i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru, a oko 50 litara kiše palo je i na području Beograda. Dakle, mnogi predeli Srbije dobili su za 24 sata polovinu od prosečne koliline padavina za maj, dok je u Beogradu palo skoro 70% padavina.

Poplava u Borči
Poplava u Borčifoto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Nažalost, obilne padavine dovele su do naglog porasta bujičnih tokova na jugoistoku Srbije, a jedan od njih poplavio je preko 100 objekata u Svrljigu, kao i sam centar ovog mesta. U ovoj opštini proglašeno je i vanredno stanje. Izvršena je i evakuacija ljidi i životinja, srušen je i jedan most, a oštećen je i veliki broj lokalnih puteva.

U ovom času umerena kiša i dalje pada širom Srbije i praćena je i jačim pljuskovima. Suvo je samo na severu Vojvodine i na jugu Srbije. I tokom večeri u većem delu Srbije biće oblačno sa umerenom kišom, povremeno i sa jačim pljskovima.

S obzirom na to da se centar ciklona nalazi nad Srbijom, oblačnost sa padavinama sporo će premeštati preko našeg područja i uglavnom kružiti nad Srbijom. Visinski ciklon doneo je i osetno hladniju vazdušnu masu, pa su temperature danas prave jesenje i tek je stepen dva toplije od jutra. Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 12 do 16°C, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 10°C, a Kopaonik 3°C.

Slične temperature očekuju se i tokom večeri i noći. Širom Srbije tokom večeri i noći očekuje se dodatnih 5 do 10 litara kiše po kvadratnom metru. Najobiolnije padavine očekuju se u zapadnim, centralnim i istočnim predelima Srbije, u Šumadiji, Sremu, na jugu Banata, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlu i ovim predelima palo bi i do novih 20 litara kiše.

Nivo svih reka u Srbiji ima niske vodostaje, tako da su rečna korita spremna za dohvat veće količine atmosferske vode, tako da nema opasnosti od poplava i bujica. Izuzetak su pojedini veoma mali tokovi i potoci, koji usled obilnijh padavina u kratkom intervalu, mogu vrlo brzo da nabujaju i da dođe do lokalnih poplava i bujica, kao što je danas slučaj u Svrljigu. Inače, reč je o tokovima koji skoro presuše u vreme malih padavina ili su toliko plitki da se mogu prepašiti, ali u vreme obilnih padavina mogu da narastu više puta i da izazovu katastrofalne poplave i buijice na lokalnom nivou.

Dunav, Sava, Tisa, Drina, Velika Morova i sve druge veće i srednje reke imaju nizak vodostaj, a samo na rekama u slivu Velike Morave, Save i Dunava naredbnih dana može doći do manjeg porasta usled aktuelnih padavina, ali bez opasnosti od poplava i kritičnih situacija. Prvi dan vikenda doneće toplije, ali i dalje nestabilno vreme, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Do kraja dana očekuje se smanjenje oblačnosti i postepena stabilizacija, pa se za Vaskrs u većem delu Srbije očekuje sunčano i relativno toplo vreme.

Maksimalna temperatura biće u subotu u većini predela oko 20°C, a u nedelju oko 25°C. U nedelju se poslepodnevni lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju na zapadu i jugozapadu Srbije i to uglavnom pred kraj dana i tokom večeri. Sunčano i toplo vreme očekuje se i u ponedeljak, a sam početak sledeće sedmice doneće temperature i preko 25°C.

Nakon današnjeg nižeg, Vaskrs i početak sledeće sedmice doneće Srbiji povišen vazdušni pritisak i termički visinski greben sa Mediterana i severa Afrike, u sklopu koga će u vidu južnih strujanja stići i relativno topla vazdzušna masa do našeg područja. U utorak pod uticajem ciklona sa zapada Evrope naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a od srede se očekuje i osetno svežije i temperature će biti u padu i za 10 stepeni. Prema trenutnim prognozama, stabilizacija i osetnije otopljenje očekuje se sredinom maja. S obzirom na to da je prosek maksimalne dnevne temperature za ovo doba godine u Srbiji od 19 do 23°C, vidimo da će one danas biti i za pet stepeni ispod napomenutog proseka, za vikend oko, a početkom sledeće sedmice i iznad. Potom će ponovo biti ispod proseka, da bi iznad proseka bile sredinom meseca.

Bonus video:

02:29

OD SUTRA PLJUSKOVI I GRMLJAVINA Meteorolog otkrio prognozu do sredine maja: Uradite OVO kod kuće jer će biti obilnih padavina

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.